Instagram reklamları, pazarlama faaliyetlerimizin bir numaraları aracı olmayı sürdürdüğü sürece, yaşanan aksaklıklar ve problemler de gün geçtikçe çeşitleniyor. Bildiğiniz gibi Facebook Intagram'ı satın aldıktan sonra, reklam alt yapısını kendisine bağladı. Ortak paneller üzerinden yürütülen bu işlemler çoğu zaman teknik aksaklıklara sebep oluyor.
Önceki yazılarımızda yaşanan Instagram reklam hataları için çözüm önerileri sunmaya çalıştım. Bunlar kimi zaman işe yaradı, kimi zaman yetersiz kaldı. Ben bu konudaki paylaştıklarımı yalnızca sizlere yol göstermesi için hazırlıyorum. Çünkü bir problemin maalesef birden fazla sebebi olabiliyor. Dolayısıyla çözüm için de tek bir yöntem yine maalesef sunamıyoruz.
Bu sefer de yine yaşanan, hatta bizzat kendi başıma gelen bir problemin olası bir çözüm önerisi için bu yazıyı hazırlıyorum. Geçtiğimiz ay içerisinde yaklaşık 20-25 farklı kişiden bu konuda dönüş aldım. Sonunda problemi bizzat yaşayarak farkettim.
Facebook ödeme çekmeye çalıştı, haberim yok
Intagram'da reklam vermenin, faturalandırma tarafında iki ayrı yöntemi var. Birisi ön ödemeli yöntem, bir diğeri ise açık fatura yöntemi. Genelde reklam verirken açık fatura olarak işlem yapıyoruz. Yani önce harcamayı yapıyoruz, daha sonra Facebook belirli aralıklarla, belirlediğimiz birincil ödeme yönteminden ödeme almaya çalışıyor.
Instagram 'Şu anda oluşturabileceğiniz işletme sayısında sınıra geldiniz' Hatası konulu yazılarımın ilkinde bahsettiğim çok açık bir konu vardı, Facebook ile iyi geçinmek. Bu konuyu lütfen göz ardı etmeyelim. Bir çok ödeme probleminin altında yatan sebep bu.
Facebook asla sizden fazladan bir ödeme almaya çalışmaz, veya yapmadığınız bir harcamayı faturalandırmaz. Bu yalnızca sizin oeprasyon hatalarınız ile ilgili bir durum olabilir (reklamın bitiş süresini unutmak, bütçeye dikkat etmemek, yazılanları doğru okumamak vb.). Genelde gördüğümüz, açık fatura sistemlerinde kişiler reklam veriyor ve daha sonra unutuyor. Facebook ödemeler belirli bir miktara ulaşmadan önce kartınızdan çekim yapmıyor. Siz bunu unuttuktan sonra bir gün bakıyorsunuz ki bir çekim yapılmış veya yapılmaya çalışılmış. Hemen müdahale edip ya kartı kapatıyorsunuz, ya limiti sıfırlıyorsunuz. İşte yapılan en büyük yanlış burada başlıyor.
Siz bu konuyu kendi içinizde çok büyütmüyor olabilirsiniz ancak bu konu o kadar büyüyor ki.
Öncelikle bankanız Facebook'u güvensiz olarak işaretliyor, muhtemelen kartınız iptal ediliyor. Facebook kartınızı güvensiz işaretliyor, devam etmesi halinde hesabınızı da güvensiz işaretliyip bloklayabiliyor. Ondan sonra uğraşın durun.
Tekrar ediyorum, eğer bu işi ticari olarak yapıyorsanız, Facebook ile iyi geçinin. Bunun başka yolu yok. Siz hata yaparsınız, Facebook yapmaz. Bu kadar da net söylüyorum.
Kartımda limit var, ödemeyi almıyor
Şimdi gelelim ödeme yapmaya çalıştığınız masumane senaryoya. Borcunuz var, evet görüyorsunuz 100 TL yazıyor. Siz de limit açıyorsunuz kartınızda 100 TL. Ödemeye çalışıyorsunuz. O da ne, ödeme alınamadı diyor. İlginç bir durum, tekar deniyorsunuz, tekrar deniyorsunuz ve tekrar deniyorsunuz. Şanslıysanız bir kısıtlama olmuyor. Şansızsanız yukarıdaki maddede belirttiğim banka ve Facebook taraflı blokajlara takılıyorsunuz ve hop. Tekrar çıkmaza girdiniz.
Şimdi size limit konusunda yaşanan bu temel sorunun sebebini açıklayayım.
Facebook geçtiğimiz yıl itibari ile, Türkiye'de yapılan sosyal medya düzenlemeleri kapsamında reklam ödemelerinde KDV yükümlüğüne girdi. Ancak bu durumu ekranlarına tam olarak bizim anlayacağımız şekilde yansıtmadı. Yani Facebook size borcunuzu gösterirken yalnızca Facebook'a olan borcunuzu gösteriyor. Ancak ödeme almaya çalışırken, verileri de içine dahil ediyor. Tahminimce bu durum yakın zamanda düzelecek, ancak şu an için görüntü oldukça yanıltıcı.
Gelelim tekrar borcunuza. 100 TL borcunuz var. Ödeme yaparken Facebook'un sizden çekmeye çalıştığı rakam ise tam tamına 118 TL. Nedir bu 118 TL nin 18 TL'si? Tabiki tabmin edebileceğiniz gibi %18'lik veri kısmı. Facebook ödeme alırken üzerine ülke bazında vergi oranlarını dahil edip o şekilde çekim yapıyor. İşte bu sebeple siz 100 TL lik borcunuza 100 TL limit açarsanız, bu ödemeyi yapamıyorsunuz. Onun için borcunuz ne kadarsa, üzerine %18 KDV ekleyip o kadar limit açın.
Bu durum aslında yukarıdaki maddede bahsettiğim, Facebook benden çok para çekti sorusunun da cevabı. Tabi vergi mükellefi olanlar bunu KDV den düşebiliyor, fakat olmayanlar için külliyen zarar, yapacak bir şey yok malesef.
Facebook ile iyi geçinin
En başında da söylediğim gibi, eğer ticari bir beklentiniz varsa Facebook ile iyi geçinmeye özen gösterin. Ve unutmayın, bu konuların maalesef net çözümleri yok.
Yardım taleplerine neden geri dönüş yapmıyorsunuz?
Bu konuya da kısaca değinmek istiyorum. Instagram reklam veremiyorum konusunda Türkiye'nin pek çok yerinden, pek çok arkadaşımız bana ulaşıp bu konularda destek talep ediyor. Elimden geldiğince vaktim olduğunca bazı önerilerde bulunmaya çalışıyorum. Ancak gördüğüm ve anladığım kadarıyla bu konulara bir çözüm tam olarak sağlayamıyoruz.
İlk zamanlarda çözüm için daha detaylı ilgilenip, giriş bilgilerine kadar talep edip saatlerce kafa yorduğum oluyordu. Fakat bu durumlarda da sonuç alamamaya başlayınca, hem güvenlik açısından hem de zaman açısından bana çok yıpratıcı olmaya başladı. Sizlere önerim, benim yazdığım ve internetten bulduğunuz tüm çözüm önerilerini deneyin. Sorun genelde Facebook tarafında yanlış yapılan bir işlemden kaynaklanıyor. Mutlaka çözümü var, ama bunu çözmek dışardan bir kişinin kesin yapabileceği bir şey değil.
Para isteyenlere itimat etmeyin
Bu bağlamda sizlere bir diğer önerim, lütfen bu konuda para talep eden kişilere itimat etmeyin. Elbette çözüm için çalışanlara hizmetleri karşılığı danışmanlık olarak ödeme yapabilirsiniz, ancak kesin bir çözüm olacak diye düşünmeyin ve ayrıca hesap güvenliğinizin de tamamen 3. kişilerin eline geçebileceğini unutmayın.
E-Ticaret sistemleri kurulumu ile ilgili olarak destek sağlıyor, yine bu e-ticaret sistemleri sayesinde Instagram Shopping (Alışveriş) özelliğini aktif etmeniz için yazılım desteği ve danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
Şimdi eğer tek sayfa e-ticaret sitesi yaptırmaya karar verdiyseniz, hemen bize ulaşın.